9 Haziran 2020 Salı

Ümit Alan ile 'Gazeteclilkte Hakikat' Söyleşisi

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Süleyman İrvan tarafından Gazeteci Ümit Alan ile çevrim içi söyleşi gerçekleştirildi ve  gazetecilikte hakikat konusu hakkında konuşuldu.






Ümit Alan: “Türkiye'deki gazetecilik konusu farklı gelişmişti”

Gazetecilik, Avrupa'da başlamış ancak Amerika'da zirveye ulaşmıştır.Ceride-i havadis( ilk özel gazete) bir İngiliz İstanbul'da avlanıyor ve bir Türk çocuğunu yaralıyor ancak kapitülasyonlar olduğu için İngiltere direkt Osmanlı Devleti'nin üzerine çöküyor ve  Churcill gelmek için zeytinyağı ihraç için belgesi alıyor ve özel gazete izini alıyor ilk özel gazetemiz de bu şekilde çıkmış oluyor.

Ümit Alan: “Virüs hakkında uzman olmayanlar farklı tavsiyeler verdi”

Türkiye ne kadar demokrasi konusunda sorunlar yaşarsa gazetecilikte aynı doğrultuda sorunlar yaşıyor.Korona virüs salgınıyla ilgili gazeteçilik dolayısıyla da medya daha önceden uyarılabilirdi sonuç olarak korona virüs Türkiye'ye bir günde gelmedi ve net bir sekilde yanlış bilinçlendirme ve bunda ısrar edilme durumu var suan.  Hala ipucu veren insanlar sonuc olarak koronada Çin'de yani Dünya'da ilk çıktığında paça çorbası için geçer yada bizim ülkemizde değil gibi sallamasyon yorumlar yapan uzman adı altında çok da uzman olmayanlar.Cesaret hep lazım  gazeteciliğin en önemli en odak noktası cesaret yani sizden önce de bu zorlukların olduğu gibi sizden sonrada olacağını bilmek gerekir toplumdan muhafeletten iktidardan çok fazla etkilenmemeli en doğru sekilde tarafsız ortayı odak nokta edinmek gerekir. Günümüzde reklamcılar gazeteci gazeteciler reklamcı gibi çalışıyor bunun sebebi gazeteler artık internet üzerinden olduğu için daha önceden haber formu vardı ve simdi böyle bir durum yok daha çok hikayeleşme söz konusu ve daha ileridede gazetecilik aslında reklamcılarla gazetecilerin ortak yaptığı bir meslek haline gelicek.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder