9 Haziran 2020 Salı

Esra Öz ile 'Sağlık Haberciliği' Söyleşisi

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Süleyman İrvan tarafından CNN Türk yazarı Esra Öz ile çevrim içi söyleşi gerçekleştirildi ve sağlık haberciliği hakkında konuşuldu.



Esra Öz:  “Yaptığuınız haberi teyit etmek önemli ”

Uzman gazetecileri kullanıp haber adı altında biraz kendi primlerini yapıyor her ne kadar gerçek anlamda çıkarsız koşulsuz bilgi vermek amacıyla gazetecilerle haber yapsalar da bir kısmı kendi primleri için gazetecilerle bir araya geliyor. Şuan ki korona gündeminden virüsü izole ettik gibi bir haberler çıkıyor bu farklı şekillerde basında ortaya çesitlendirilerek yansıtıldı ancak daha başında olan bir virüsü net kesin olup test edilmeden bu şekilde haberler yapmak halkın umutlarını sömürmek gibi bir şey. Evrim Ağcının kurucusu Çağrı televizyonda  Fox Tv'de korona virüsle ilgili bilgi veriyor kendisi makine mühendisliği mezunu yani bu dalda eğitim almış birisinin çok ayrı ve en önemlisi insan sağlığının konu edildiği bir noktada önemli bir olayın sırf konuşmak olsun haber adı altında prim adına yapılan bu şekildeki yalan yanlış şeyler her şeyden önce medya okuryazarlığı konusunda da çok yanlış şeyler tabi ki televizyonlardaki tartışma programlarında da çok farklı konularda eğitim almış kisiler o alanın uzman gibi tanıtılıyor ama olmaması yapılmaması gerekiyor.ilerde sağlık alanında gazetecilik yapmayı düşünenlerde gerçek anlamda haber yapacakları uzmanları iyi seçmeli hem resmi kurumlardaki bağlantılarını hemde kendileri özel olarak özel yaşantılarını araştırıp emin olup teyit ettikten sonra haberlerini yapmaları gerekiyor.

Esra Öz: “Daha önce hiç görmediğimiz bir doktor birden popüler olabiliyor”

Türk basınında bir doktorun parlatılması aslında çok kolay gerçek anlamda yazıları tutulan ve takip edilen bir gazeteci onla ilgili yada onunla yaptığı bir haberle o doktoru çok popüler bir noktaya taşıyabilir ama günümüzde özellikle televizyonlardaki doktorlar çok başarılı olduğu için değil programın parasını verdiği için yada herhangi bir ücret ödediği için davet ediliyor medyada her alanda pr yapılıyor tabi ki ancak sağlık alanında olmamalı ve sağlık alanındaki programların paralı yapılması kesinlikle yasaklanmalı özellikle böyle günlük kadın programlarındaki doktorlara kesinlikle inanılıp itaat edilmemeli maalesef iş sağlık halkın bilinçlendirilmesinden öte ticarete dönmüş durumda.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder